Jag har aldrig kokat knäck själv. Vi har inte gjort knäck hemma heller på många år. Bara Fjongen som gjorde när vi va hos dem för två år sen, men annars blir det inge knäck. Det brukar sägas att det är så kladdigt, bökigt och krångligt. Men det håller jag faktiskt inte alls med om! Hade förväntat mig värsta kaoset. Blev glad om de ens såg ut som knäck. De blev helt fucking jävla PERFEKTA! Om jag får säga det själv :) Huuuuur goda som helst!! Blir gött att mumsa på dem under uppesittarkvällen sen ^^ Om jag jämför med chokladkolan jag gjorde förra julen å gav bort i julklapp, så var knäck rena barnleken. Den kolan fick jag stå och röra i över en timme!
Såhär får du helt perfekta knäck! :
- 50g hackad sötmandel ( eller som i mitt fall, naturella jordnötter och mandlar från naturgodishyllan. Mandlarna skållade jag självklart innan jag hackade alltihopa ).
- 2dl ljus sirap
- 2dl strösocker
- 2dl laktosfri (eller vanlig då) vispgrädde
Blanda socker, grädde och sirap i en stor kastrull eller gryta. Koka hårt under lätt omrörning i 20-30min beroende på vilken typ att kastrull/gryta du har. Min var klar efter ca 23min. Hade en klick i ett glas kallt vatten och smakade helt enkelt. Lagom seg och lagom hård. Perfekt. Rör ner nötterna och ha i smeten i knäckformarna. DET var det enda jag tyckte va lite småbökigt. Mina formar var så otroligt små så fick ta små kaffeskedar men det gick bra faktiskt, förutom att en del formar välte... bra om man lägger upp några extra formar. Låt dem stelna och förvara dem sen i frysen =)
Det här är inte det sista julbaket kan jag lova. J har beställt saffrans-vetebullar och mer pepparkakor, men på luciadagen ska jag göra de traditionella Karlshamnarna! Lena vet vilka de är, ni andra får se då + receptet! De är gudomligt goda små saker som passar perfekt till jul. Men förutsatt att man gillar marsipan/mandelmassa ;)
Xx
Såhär får du helt perfekta knäck! :
- 50g hackad sötmandel ( eller som i mitt fall, naturella jordnötter och mandlar från naturgodishyllan. Mandlarna skållade jag självklart innan jag hackade alltihopa ).
- 2dl ljus sirap
- 2dl strösocker
- 2dl laktosfri (eller vanlig då) vispgrädde
Blanda socker, grädde och sirap i en stor kastrull eller gryta. Koka hårt under lätt omrörning i 20-30min beroende på vilken typ att kastrull/gryta du har. Min var klar efter ca 23min. Hade en klick i ett glas kallt vatten och smakade helt enkelt. Lagom seg och lagom hård. Perfekt. Rör ner nötterna och ha i smeten i knäckformarna. DET var det enda jag tyckte va lite småbökigt. Mina formar var så otroligt små så fick ta små kaffeskedar men det gick bra faktiskt, förutom att en del formar välte... bra om man lägger upp några extra formar. Låt dem stelna och förvara dem sen i frysen =)
Det här är inte det sista julbaket kan jag lova. J har beställt saffrans-vetebullar och mer pepparkakor, men på luciadagen ska jag göra de traditionella Karlshamnarna! Lena vet vilka de är, ni andra får se då + receptet! De är gudomligt goda små saker som passar perfekt till jul. Men förutsatt att man gillar marsipan/mandelmassa ;)
Xx
Mmmm mums! =)
Kommentera
Lena o kissarna
Köpte mandelmassa i går!! Funderar på att blanda i saffan i år... får se?? Ett tips till knäckformar som är olydiga.. smörj plåten/bakplåtspapper med lite margarin och tryck fast formarna.. det brukar funka!
Lena
Marléne
Har gjort precis som Lena, köpt mandelmassa som jag tänkte röra ut i lite smör och lägga i saffransbullarna. Tror det blir jättegott.
Cecilia
Sv; ja men mamma jag tror Lena menar i Karlshamnarna :P de brukar vi göra både hon och jag =)
men dina bullar låter ju jättegott. j dreglar redan. hahahaha..
Trackback