MEN, däremot något som jag inte ALLS hade en tanke på... jag hade något förhöjda värden av testosteron, och ja det kunde jag ju lista ut själv, med tanke på min hårväxt å så.. men det andra kom som en chock... eller ja, inte först för det stod bara att jag hade KLART förhöjda värden av Prolaktin, vilket är ett styrhormon i hjärnan. Okej tänkte jag... undrar vad det styr då... var mest glad över att det andra var negativt....
Har nu Googlat på saken, och jag har alltså (förmodligen) en ofarlig TUMÖR i hjärnan.... WTF?! Liksom.... skojar du med mig... jag och J satte oss och läste.... men jag måste erkänna att det kändes som att läsa svaret på min kropp och dess problem....
Jag ska gå till gyn på Måndag nästa vecka och ta ett nytt blodprov mitt på dagen så ska de kolla, och antagligen blir det magnetröntgen sen då, av skallen. Hon skrev ett längre kapitel om just detta, så antar att det verkar vara ganska mycket som visar på det... Men TÄNK OM medicin mot det gör min kropp normal igen?! Min mage normal... vikten normal.... jag skulle nog gråta lyckotårar varje dag! ^^ Haha... ja seriöst!
Här kommer lite information så slipper jag förklara! :p
- Överskott av hormonet prolaktin beror på en ofarlig tumör i hypofysen, som oreglerat bildar hypofyshormonet prolaktin.Orsaken till prolaktinom är okänd. Dessa tumörer är ibland mycket stora och kan trycka på synnerven och ge synnedsättning. Prolaktinom kan också vara mycket små. Symptom på grund av hormonöverproduktion leder ofta till utredning och diagnos.
- Prolaktin är nödvändigt för mjölkproduktionen i brösten under amning. Prolaktin har också andra men inte helt klarlagda effekter. Prolaktin finns också hos män. Prolaktin identifierades hos människa och började mätas i början av 1970-talet.
- Sjukdomen är hos de flesta inte ärftlig. Om prolaktinom utgör en av flera hormonproducerande tumörer hos samma person – bisköldskörteln och hormonella magtarmkanalen är då oftast samtidigt drabbade – kallas sjukdomen multipel endokrin neoplasi (MEN) nr. 1. Denna sjukdom är ärftlig. Prolaktinom är den vanligaste hypofystumören. Årligen drabbas cirka 25 – 50 personer per en miljon invånare av prolaktinom.
- Om sjukdomen inte behandlas blockerar prolaktin bildningen av könshormoner, vilket ger menstruationsrubbningar och upphörd menstruation. Ägglossningen upphör och du blir infertil. Män drabbas av impotensbesvär. Hos växande barn kan längdtillväxten avstanna.
- Prolaktinom orsakar hos kvinnor menstruationsrubbningar och upphörd menstruation och infertilitet, hos män impotens. Många får psykiska symptom, som delvis kan kopplas till minskad könshormonbildning. Viktökning förekommer. Om tumören blir stor innan diagnosen ställs, kan detta medföra huvudvärk och synpåverkan.Utan behandling kan brist på könshormon leda till benskörhet och ökad åderförkalkning.
- Vid misstanke på prolaktinom utförs analys på prolaktin i blod, ofta upprepade prover. Samtidigt kontrolleras övriga hypofyshormoner för att stadfästa eventuell annan hypofyshormonöverproduktion eller hormonbrist. För att hitta hypofystumören genomgår du en magnetkamera undersökning (MR). Tumören kan vara liten eller stor
- Prolaktinom är en ganska ovanlig sjukdom, även om den är vanligast bland hypofystumörer. Prolaktinproducerande tumörer är så gott som alltid godartade.
- Tidigare operarades prolaktinom med blandat resultat. Man kunde ofta inte operera radikalt och hormonöverproduktionen kvarstod. Sedan cirka 30 år har man kunnat behandla prolaktinom medicinskt med dopaminliknande substanser, så kallade dopaminagonister. Resultaten av denna behandling i tablettform är oftast mycket goda. Prolaktinnivån i blod blir normal och hypofystumören minskar i storlek och försvinner. Detta gäller även mycket stora tumörer. Normaliserade prolaktinnivåer uppnås efter kort eller lång tids behandling, ibland efter flera år. Behandlingen är i de flesta fall livslång.
- Medicinsk behandling med dopaminagonister kan ge nästäppa, illamående, ibland svimningskänsla och psykiska besvär. Graviditeter bör helst planeras i samråd med behandlande läkare. Oftast slutar man med medicinen, när man blir gravid.
- Vanligen remmitteras du från husläkare eller annan specialist, till exempel gynekolog vid menstruationsrubbningar, till specialist eller specialist-klinik. När diagnos fastställts och behandling givit önskat resultat, kontrolleras hormonvärden 1 gång per år och röntgen med långa mellanrum, upp till 5 år. Risken för hormonförändring och tumörtillväxt även under behandling innebär att dessa patienter bör kontrolleras av speciallist.
Källa: http://www.karolinska.se/