Eftersom det nu är bekräftat att jag har Prolaktinom ( alltså en tumör ) så kommer här lite information, för den som är nyfiken av sig :)



Vad är ett prolaktinom?

Prolaktinom är en godartad tumör i hypofysen som producerar hormonet prolaktin. Detta leder till för hög nivå av prolaktin i blodet. Prolaktinom är den vanligaste typen av hypofystumör. Storleken på den prolaktinproducerande tumören är kopplad till prolaktinnivåerna, med andra ord ju större tumör desto högre prolaktin. Hormonet prolaktin är nödvändigt för bröstkörtelutveckling vid graviditet samt för mjölkproduktion vid amning.

Vem drabbas?
Majoriteten av prolaktinomen är små (<1 cm) vid diagnos och drabbar oftast kvinnor mellan 20- 50 år. Hos män är det vanligare att tumörerna är större. Det finns inga säkra siffror på hur många som har prolaktinom i Sverige men i studier från andra länder uppskattas det att det bland 100 000 människor finns 10-50 patienter med prolaktinom.

Vilka symptom får man av förhöjda prolaktin?

Symptomen av prolaktinom orsakas av de förhöjda nivåerna av prolaktin i blodet eller av att tumören i sig kan trycka på omgivande strukturer och ge synfältspåverkan och huvudvärk. De vanligaste symptomen hos kvinnor är menstruationsrubbningar och oförmåga att bli gravid. Män drabbas av nedsatt potens och sexuell lust. Hos båda könen kan mjölkproduktion från brösten uppkomma (galaktorré) liksom psykiska symtom såsom koncentrationssvårigheter, oro och nedsatt minne.

Hur diagnostiseras sjukdomen?

Vid misstanke på prolaktinom mäts prolaktinnivåerna i blodet. Vid förhöjt prolaktin kontrolleras vanligen kompletterande blodprover och det ställs frågor om mediciner och andra specifika tillstånd som vi vet kan ge förhöjt prolaktin. Dessutom görs en röntgenundersökning av hypofysen vanligen med en magnetkamera (MRT). Vid stora tumörer görs också en kontroll av syn och synfält.

Vilka behandlingsmöjligheter finns?

Prolaktinom behandlas i första hand med läkemedel, oavsett tumörstorlek. Detta till skillnad från andra hypofystumörer som vanligen opereras. Målet med behandlingen är att normalisera prolaktinnivåerna, återställa ev. synpåverkan samt krympa tumören. De mediciner som används för att behandla prolaktinom tillhör gruppen dopaminagonister och hämmar prolaktinfrisättningen samt leder till en krympning av tumören och i bästa fall kan tumören helt försvinna. Exempel på sådana mediciner är Pravidel, Dostinex och Norprolac. Om tumören är mycket stor blir vanligen läkemedelsbehandlingen livslång. Har man däremot en liten tumör som svarar bra på behandling kan utsättning av medicinen övervägas i samråd med behandlande läkare. Operation av prolaktinom kan bli aktuell om medicinsk behandling inte kan tolereras pga. biverkningar alternativt om tumören inte svarar på medicinsk behandling. Strålning är ytterligare ett behandlingsalternativ.



Kommentera

Lämna en kommentar:

Namn:
Stammis?

E-mail: (publiceras ej)

Har du också en blogg, kanske?

Kommentar:

Trackback